Vaste hengel visserij 

"tight lines"



Tips voor beginners



Tip vaste hengel op karpervijvers

let op de aanbeet, ik was afgeleid en net op dat moment krijg ik een felle aanbeet.

Dat is de reden waarom ik  men hengel stevig  vasthoud wanneer ik even iets moet nemen.



Tip:
Aanbeet uitlokken met de vaste hengel
Soms heb je van die dagen dat je weet de vis is er maar aast niet of heel voorzichtig.

wanneer je dan u haak van de bodem opheft en terug laat zakken  zal je merken dat je op die momenten vaak een aanbeet krijgt.






Tip hengel onderhoud

.

.



 Connector bevestigen aan dura slip 

.



Pulla kit
xl roller 

Een uniek PTFE-bushsysteem met zij-ingang met een geïntegreerde PTFE-roller voor een zeer soepele stroming van elastiek door uw topset bij het spelen van vis.
 

Te monteren op elke topkit mits voldoende versteviging.


Voor gebruik met zware elastieken met een diameter tot 4,0 mm.




x

Tips voor de diepe kanaalvisserij:

.



Tips: vaste hengel

.

.



Tip: hoe hennep op de haak zetten.


twee manieren
Kies de korrels met het grootste witte kiempje

.

1- Doe de hennep aan de haak door de korrel lichtjes te drukken waarbij het iets open gaat. Zo kun je het haakje er van bovenaf indrukken. 

2- Neem het zaadje tussen duim en wijsvinger, waarbij de kiem naar het haakbledje wijst. Prik de haak in het zaadje en draai deze rond zodat hij door het zaadje terugkeert.
Let er op de witte kiem niet te beschadigen.



Tip: hoe vers aan de haak bevestigen?

Grote vers of haak vers hang je met het zwarte kopje aan de haak, dit gedeelte is taaier waardoor de vers niet leegloopt en dood gaat. 

 
 




Tip haakaas voorn:

Doperwten zijn een uitstekend aas voor voorn, vaak vang je ook de grotere exemplaren met doperwten.
een aanrader om te proberen.
net zoals bij mais kan je de bokalen of  blikken uit de supermarkt hiervoor gebruiken.



Tip peillood... haarprecies uitpeilen:

De Guru Inline Plummets zijn voorzien van een inkeping aan de zijkant.
Hierdoor kan de lijn door het peillood heen en kan er dus op de millimeter nauwkeurig gepeild worden.
Daarnaast zijn deze peilloodje gemaakt van zink en daarmee dus een stuk milieuvriendelijker dan de meeste loden peilloodjes.



Wintertip voorn

Met name in de jachthavens vis ik vrijwel altijd met een slanke dobber. Dankzij de slanke vorm geeft deze dobber minder weerstand en zorgt dus voor minder argwaan bij de vis. Het is belangrijk om je dobber super secuur en staande haak uit te loden. Vaak beweegt de dobber amper want de vissen azen in de winter voorzichtiger dan ooit!

Albertkanaal
Albertkanaal



Wintertip voorn:

Vissen aanlokken is bijzonder moeilijk in dit jaargetijde, je zult daar moeten vissen waar de vissen eigenlijk al zijn. Omdat de vis in de winter passiever is heb je helemaal niet veel lokaas en aas nodig. Enkele kleine balletjes en constant wat naar beneden zinkend aas zoals hennep en casters zijn vaak al voldoende. Als de eerste voorns zich kort na het voeren melden dan weet je dat je goed zit!

Kanaal Dessel Kwaadmechelen
Kanaal Dessel Kwaadmechelen



Wintertip voorn

In de winter vang je voornamelijk voorn, daarom gebruiken we vaak een kant en klare voorn mix en niet iets voor bijvoorbeeld brasem. Daarnaast is het water in de winter helderder waardoor de witvis veel meer opvalt voor de rovers. Daarom is het belangrijk om donker gekleurd lokvoer te gebruiken zodat de witvis zich veilig voelt boven het voer. Gebruik zwarte kleurstof of mix de bruine en zwarte variant voor een allround wintervoertje.




Soft hook pellets cresta

De Soak & Go Hookpellets vormen een haakaas waar alle soorten vis op commercials gek van zijn. Door deze pellets simpelweg onder water te plaatsen(6h), zwellen ze gelijkmatig op en worden ze tot in de kern zacht. Hierdoor zijn ze eenvoudig op een haak te prikken zonder dat ze open scheuren. Het gebruik van een pelletpomp behoort nu dus tot het verleden. Soak & Go Hookpellets zijn verkrijgbaar in 3,4, en 6mm uitvoering, waardoor ze op alle formaten vis en in elk jaargetijde inzetbaar zijn. Saga Soak & Go pellets worden geleverd in een handig hersluitbaar potje.





Soorten peillood:

Peillood kan je simpel  onderdelen in 2 soorten, knijplood waar de haak in verborgen zit en lood waar je de haak in kurk of schuim prikt. Het knijplood durft wel eens van de haak vallen als de veer niet sterk genoeg is maar het voordeel van knijplood is dat je ze ook op loodjes kan knijpen zodat je overloop kan uitpeilen.

De peilloden met kurk of schuim vallen in principe nooit van de haak en zijn daarvoor dus beter maar ze kunnen niet gebruikt worden om zodanig te peilen dat er een loodje op de bodem ligt. 




Tip: loodhagels

.


 




Tip: gemixte mais

Op ondiep water is wat mais zachtjes mixen of de mais gewoon met een wormen schaar stukknippen vaak een goed lokmidddel om de vis van wat verder weg naar je stek te lokken. Door de gecreëerde voerzuil is deze tip heel attractief. 




Tip: afsteekroller

Een aanrader om je vismateriaal te upgraden. 

Om zand of ander vuil zoveel mogelijk te vermijden tussen de bussen van je hengel en zo de levensduur ervan te verlengen is een roller aan te raden. 




Tip: voerbal dippen en cuppen

Je cupt alles exact op de plek, maar de vis wil niet meewerken. Meer aas in het voer helpt helemaal niet meer. Om de vis alsnog over de streep te trekken gebruik ik wel eens de dipsausmethode. Je maakt een klein voerballetje met casters en deponeert deze in de cup, hierna voeg je een vloeibaar additief toe in de cup.

De voerbal is nu doordrenkt van de geurstof en kan de schuwe vis alsnog over de streep trekken. 


Enkele voor en nadelen van het cuppen

Voordelen:
- het exact kunnen plaatsen van het lokvoer en aas
- geen geluid of lawaai
- het creëren van voedselnijd.
 
Nadelen:
- Cuppen neemt meer tijd in beslag dan uit de hand voeren
- Extra aanschaf van materiaal
- Aanpassen en aanleren van vistechniek



Tips elastiek montage:




Tips: vaste hengel




Tip: additieven

Wanneer je additieven gebruikt in je grondvoer kan je dit doen met het oog op 2 werkings methoden. 

Explosieve werking, (mengen in nat voer) dit betekend dat je additief snel vrijkomt. 

Trage werking,(mengen in droog voer) op deze mannier zal het additief traag en geleidelijk vrijkomen. 





Tip: dood voer

Brasemvoer kun je het best de avond voor een visdag voor de eerste keer bevochtigen, voor de sessie kun je de mix dan afronden, wel dan voorzichtig met water. Je voerplek zal veel minder werkende delen loslaten, dit heet 'dood voer' in het jargon. Zo vermijd je de aandacht van kleine vis, zodat de tafel gedekt blijft voor de grote vis. 




Tip: haak verbergen in een caster

Als ik met een enkele caster op voorn vis durf ik de haak wel eens verbergen in de caster, persoonlijk vind ik dat wanneer voorn voorzichtig aast je op deze mannier meer aanbeten verzilvert. Dit gaat wel enkel met een haakje 18 of 20.




Tip: imitatie casters

Er zijn op de markt vrij goede imitatie casters verkrijgbaar.  Zelf gebruik ik deze ook voor de snelle visserij, je kan meerdere exemplaren vangen met dezelfde casters, tijdens wedstrijden is dit dus mooie tijdswinst. 




Tip: voorn haakaas

Rubiver is een kunstmatig aas wat eigenlijk is bedoeld als imitatie van muggenlarven. Het is een soort lijm dat je enkele malen om de haakpunt draait.

Een andere manier is om eerst enkele stukjes aan bijvoorbeeld je madendoos te plakken. Hierna stolt de Rubiver iets waardoor deze gemakkelijker op de haak kan worden gezet. Voorns zijn vaak verzot op Rubiver. Het is zowel puur op de haak, als in combinatie met een of enkele maden te gebruiken.





Tip grote vis uit de kant:

Bij het vissen tegen de kant in ondiep water durf ik al eens vissen met een platte pen. De reden hiervoor is dat in de kant vaak de oudere meer dressuur gevoelige vissen azen. Bij het vissen met een platte pen voorkom je dat de draad en pen zichtbaar zijn boven het aas. Bij dit systeem ligt de draad een stuk op de bodem waardoor de vis de pen en draad veel minder vlug opmerkt. Echt een aanrader deze tip, dit heeft mij al de mooiste kant vissen op geleverd. 





Tip loodzetting voorn:

Wil je half water vissen en de azende vis tussen je visdiepte en het wateroppervlak ook bekampen dan maak ik gebruik van een traagzinkende loodzetting. 

Hierbij verdeel ik de loodjes over de ganse lijn tussen pen en haak, hierdoor gaat je aas langzamer zakken waardoor hoger azende vis ook vlugger zal bijten.

 




Tip verklikloodje:

Het verklikloodje is het loodje dat het dichtst bij de haak hangt, je kan dit net boven de bodem uitloden zodat wanneer een vis het haakaas opneemt het verklikkerloodje ook omhoog gaat, wanneer dit gebeurt zal je een zogenaamde opsteker hebben en kan je de beetregistratie veel sneller opmerken. 

Op dagen dat de vis minder aast of voorzichtiger aast kan deze methode bijzonder effectief zijn.  

Om het verklikloodje net boven de bodem uit te loden heb je een knijppeillood nodig, dit knijp je op het verklikloodje en zorgt bij het peilen dat de pen net onder water staat, hoe verder de pen onder water hoe hoger het loodje boven de grond zal hangen. 

Zeker het proberen waart. 





Tip wespen weghouden:

Neem een halve citroen of sinaasappel en steek hier een 12 tal kruidnagels in. Wespen kunnen niet tegen deze combinatie van geuren. Een potje azijn is ook een effectief middel. 
 




Tip haakaas:
Aardappelen... 

Gekookt zijn aardappelen zeer geschikt als haakaas voor witvis en karper. Zeer goedkoop en makkelijk te maken of gewoon van het avondeten mee te nemen. Mits niet al te zacht gekookt kun je het ook op de hair gebruiken.




1 van de best werkende producten die er op de markt zijn. Een efficiënt product om echt daadwerkelijk de vis vlugger tot aanbeet aan te zetten.
Vitamo trekt vis in een straal van Ongeveer 3m rondom het haakaas.


Op dagen dat de vis stil ligt, op koudere winterdagen...dan is vitamo op zijn best, maar is evenzeer op warme dagen te gebruiken. Voor zen 10 ml verpakking is vitamo niet goedkoop(11€) maar de ervaring leerde mij dat het zeker zijn geld meer dan waart is.

Extra tip: gebruik het enkel op je haakaas anders schiet het zijn doel voorbij. 



Tip haakaas:

Kaas... 

Een van het beste aas dat je zo in de supermarkt kunt kopen is kaas. Zeer geschikt voor karper en basem, blankvoorn en zelfs barbeel. Ook kaas kun je eenvoudig zelf in verschillende vormen snijden, maar een simpel blokje werkt vaak prima. Je kunt zowel jonge als oude kaas gebruiken.




Tip lokvoer:
Maak je voer in 3 tijden nat. Met steeds tussen perioden van 5 à 8 min zodat het vocht goed kan inwerken. 

Na het aanmaken van je lokvoer kun je dit het beste eerst nog even door een zeef halen om zo de klontjes fijn te maken en een beter vochtverspreiding te verkrijgen. Dit zorgt er voor dat je een fijn en luchtig lokvoer krijgt. Zodra dit in het water komt zal het zorgen voor een wolk van geur- en smaakstoffen dat meer vis aantrekt. 



Tip voer in de winter:

In de koudere maanden is er minder plantengroei en algengroei in het water waardoor vis die aast op je stek veel vlugger gespot word door aanwezige roofvis, zeker als je op voorntjes vist. Om de target vis minder schuw te maken gebruik ik een donker voer, hier valt de vis minder op dan op een licht gekleurde verstek tijdens het azen. 



Tip grondvoer:

Een veel voorkomende fout bij het voeren met grondvoer is het te ver gooien van de voerballen. Ik zorg er steeds voor dat ik een meter dichter bij de oever voer dan men totale hengel lengte. Zo heb je de mogelijkheid om rondom je voerstek te kunnen vissen. Vis aast vaak aan de rand van je voerstek ( het verst van je vandaan) zeker op waters met een grote hengel druk is dit een belangrijk gegeven om niet uit het oog te verliezen.



Tip haakaas:

Kikkererwten zijn op sommige waters echte karper killers als haakaas. Zeker het proberen waart op jullie thuiswater. 



Tip haakaas:

Rozijnen op de hair of haak al eens geprobeerd? EXTRA TIP: laat de rozijnen even weken in wat water zodat ze wat zachter worden en de vis ze beter kan opzuigen zonder al teveel weerstand. 



Tip lekkende pen:

Bewaar een flesje nagellak of busje vernis met borsteltje in je viskist voor het geval je pen of dobber licht beschadigd word tijdens je sessie. Zo kan je de pen of dobber onmiddellijk terug waterproof maken zonder een nieuwe lijn te hoeven monteren en kostbare tijd verspeeld.



Tip onthaakmat:

Zelf gebruik ik meestal de onthaakemmer maar heb steeds een onthaakmat bij mij liggen aan de waterkant, bij het vangen van wat grotere karper gebruik ik liever de onthaakmat... Waarom? In eerste plaats om de vis op een veilige mannier te onthaken zonder dat deze in een te kleine emmer zichzelf kan kwetsen. Anderzijds zal de vis het meeste water uit je emmer spatten waardoor je een onnodige douche kan besparen. Let er wel op dat je de mat nat maakt voor je de vis er oplegt. 

Perfecte onthaakmat voor je bijvangsten, deze gebruik ik al jaren en heeft een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. 


Tip voorn:

Voorns zwemmen lang niet altijd alleen maar net boven de bodem. Met name tijdens de warmere zomermaanden zoeken ze naar voedsel in werkelijk alle waterlagen. Denk eens aan stille zomeravonden, wanneer je ze aan de oppervlakte kunt zien azen op insecten. Met name door los aas bij te voeren kun je de voorns soms omhoog lokken. Alle vissen willen als eerste bij het zakkende aas komen. Zo kweekt een visser voedselnijd. Let op, de grootste voorns kun je vaak het meest ondiep gevangen.



Tip visteller:

Aanrader voor de wedstrijdvisser, tel makkelijk hoeveel vis je per leefnet bewaard. Op de meeste wedstrijdvijvers is een maximum gewicht per leefnet, met een visteller zal je niet voor ongemakken komen te staan bij het wegen van je leefnetten, de zogenaamde tilt bij wedstrijden. 



Tip knopen maken:

Maak alvorens een knoop aan te trekken deze wat nat, anders verzwakt de knoop door de warmte die ontstaat door de wrijving bij het aantrekken van de knoop. 



Tip:

Handig wanneer je aan een hoge kant moet vissen. Met een spons waar een koord aan zit kan je op hoge oevers toch makkelijk aan water komen voor je handen te wassen of om je voer aan te maken. 



Tip water scheppen:

Een emmertje met koord is een handig hulpmiddel wanneer je op plaatsen gaat hengelen war de waterlijn wat lager ligt. Zelf gebruik ik dit al jaren en is echt een goede aankoop gebleken. Ook voor je veiligheid om niet in het water te vallen is dit aangeraden. 



Tip diepte markeren:

Met name bij de brasemvisserij, maar eigenlijk altijd, is het vaak nog wel eens een tijdje zoeken voordat je de precieze, beste visdiepte hebt gevonden. Je schuift dan ook nogal eens tijdens de vissessie je dobber naar boven of naar beneden. Om te verzekeren dat je altijd precies blijft weten waarmee je bezig bent, is het goed om meteen na het peilen de dobberpositie te markeren op de hengel. Je kunt dit perfect doen met een stukje vetkrijt of elastiekje (in ieder geval iets dat je ook weer gemakkelijk van de hengel kunt verwijderen). Je kunt zo altijd en op ieder moment terug naar de basisdiepte.



Tip voer
Bevochtigen:

Tijdens wame dagen droogt je voer tijdens de sessie wat uit. Om je voer dan terug op een goed vochtgehalte te brengen gebruik je best een plantensproeier. Zo kan je kleine beetjes vocht toevoegen zonder het gevaar te lopen om te over bevochtigen. 



Tip frontbar:

Maak gebruik van een frontbar wanneer je een perfect stille aasaanbieding nodig hebt.

Tevens is het veel relaxter vissen en minder vermoeiend voor je lichaam wanneer je je hengel kan laten rusten op je front bar. Een ander voordeel is dat je veel makkelijker kan bijvoeren omdat je handen vrij zijn. 



Tip pellets cuppen:

Druk zachtjes wat los voor over de pellet in je cup zodat ze er niet uitvallen bij het naar je voer stek brengen.

Draai op je stek je cup om en tik zachtjes op het uiteinde van je stok.
Een extra voordeel is dat je een voerzuil creëert die vissen van verder weg naar je stek lokt, vereiste is wel dat het water niet te fel stroomt of te diep is. 



Tip brasem warm weer:

Brasems azen bijna altijd tegen de bodem, maar er zijn uitzonderingen. Vooral bij het vissen op warme zomerdagen kan het gebeuren dat alle vissen zich juist een eind boven de bodem ophouden. Vaak gebeurt dit op diepe wateren waar, bij die omstandigheden, dichter tegen de bodem gewoon te weinig zuurstof is. Als je zoiets weet kun je er natuurlijk prima op anticiperen. Door een licht dobbertje met een verdeelde loodmontage te gebruiken, zodat het aas zo langzaam als mogelijk naar beneden zakt, kan op dit soort dagen soms verbluffende resultaten opleveren.




Tip pellets:

Ook lokstoffen in poedervorm kunnen ingezet worden om de pellets geheel naar eigen inzicht te personaliseren. Alleen heb je hiervoor een hulpmiddel nodig, namelijk een beetje olie. De behandeling gaat dan als volgt: giet een eetlepel olie (bijvoorbeeld maïs- of zonnebloemolie) over 100 gram pellets en strooi een goedgevulde lepel met poederlokstof over de pellets. Door de olie trekt het poeder in de pellets, op die manier kun je niet alleen de smaak, maar ook de kleur van de pellets veranderen. Wel moet ik erbij vertellen dat het aanpassen van de kleur alleen werkt bij pellets die van zichzelf een lichte kleur hebben.



Tip brasem: PEILEN OP HET ONDERSTE LOOD

Een simpele en goede manier om de juiste visdiepte te bepalen is het uitpeilen op de onderste valloodjes die je op de vislijn hebt geknepen. Je hebt daarvoor wel een knijppeillood nodig. Simpelweg het peillood om de loodjes knijpen, die tegen de onderlijnknoop zijn geschoven en de dobber zo uitpeilen dat de bovenantenne en een stukje dobberlichaam uit het water steken met het peillood op de bodem. Pas daarna is het tijd om de te gebruiken onderlijn te bevestigen. Je weet nu dat het onderlijnlusje en de onderlijn net op de bodem liggen. Afhankelijk van de omstandigheden kun je dan de aasaanbieding 'fine-tunen' door iets te schuiven met de valloodjes.



Tip voeder: Maak niet al je lokvoer in een keer aan
Deze tip is vooral voor in de zomer erg belangrijk. Nog te vaak maken feedervissers direct bij aankomst (of thuis al) een hele bak met voer aan. Door de warmte en de zon droogt dit echter uit waardoor je halverwege je sessie de helft kunt weggooien. Zonde van je geld! Ook kun je je voer niet meer aanpassen als je besluit dat het wat minder vochtig moet. Maak daarom altijd steeds kleine beetjes aan en bewaar het in een dichte aasbak.


Tip cuppen:
Maak gebruik van een cuppingkit om precies te kunnen voeren.

Vooral in de koudere periodes van het jaar is dit heel effectief, zo bouw je een
compacte voerplaats op. 



Tip regenwormen of pieren :

Regenwormen of pieren zijn misschien wel brasemaas nummer 1. Vissen, en in het bijzonder de bodemazers onder de vissen, kennen wormen als natuurlijk aas. In de modder waar de vissen in wroeten, kruipen ook wormen. Iedereen die weleens muggenlarven heeft geschept zal begrijpen wat ik bedoel. Brasems zijn verzot op dit aas. Het is verstandig om de wormen die je in het lokaas gebruikt eerst in stukjes te knippen. Op die manier kruipen ze niet meer weg.



Tip mais:

Maïs uit blik is ook niet meer weg te denken, prima haakaas en erg goed voor dikke vis. De blikjes zijn handig te openen met zo een treklipje, maar neem voor de zekerheid ook maar een blikopener mee, .En wat dacht je van blikmaïs mixen, gewoon met sap, dit goedje gebruiken om je voer mee aan te maken. Gekleurde maïs of maïs met een smaakje (scopex) kan op dressuurwater net dat tikkeltje verschil maken...



Tip elastiek:

Elastiek is rekbaar maar verliest zijn voordeel bij beschadiging. Zorg daarom goed voor je elastiek!

  • Stel het elastiek niet onnodig bloot aan zonlicht (UV stralingen), dit maakt het elastiek poreus.
  • Smeer voor het vissen een paar drupjes lubricant in de top
  • Berg je toppen altijd met de connector naar boven op, dit voorkomt schuren van het elastiek tegen de top