Vissen met dode maden? Hoe? Waneer?

05-05-2020
Hoe maak je maden het beste dood? Wanneer kies je voor het gebruik van dode maden in het voer?

Maden maak je het beste dood door deze eerst te zeven zodat ze ontdaan zijn van zaagsel en vellen. Vervolgens doe je ze in een ruime bak en zet je ze ongeveer een centimeter onder koud water. Daarna voeg je, al roerend, kokend water toe totdat het water te warm wordt om te roeren. De maden zullen nog even heel snel bewegen, maar uiteindelijk doodgaan en mooi lang worden en goed van kleur blijven. Wanneer ze spierwit van kleur worden, zijn ze te warm geworden en worden ze taai als rubber. Doordat het water langzaam op temperatuur komt, verbranden de maden niet en blijven ze mooi zacht.
Dode maden hebben diverse voordelen. Zo kruipen ze niet weg in de bodem en breken ze een voerbal niet open. Op wateren waar veel kolblei, bliek en brasem zwemt, zijn dode maden een super aas om mee te voeren. Je kunt vissen uren aan de praat houden met enkel en alleen dode maden in je voer.
Tip: dode maden zijn ook een uitstekend aas voor op de haak!