Pellet feeder gebruik

03-06-2020

De methodfeeder is een enorm succesvolle methode, maar op twee vlakken is de pelletfeeder succesvoller. Op dieper water of op wateren waar heel dicht tegen beschoeiing of waterplanten wordt gevist is het de pelletfeeder die succesvoller blijkt te zijn.

De pelletfeeder is te vergelijken met een plastic shoveltje met de typerende grote open kant en met lood aan de onderkant gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat de korf altijd goed op de bodem terecht komt. Het haakaas komt door de grote opening en manier van laden van de korf altijd aan de voorkant eruit, klaar om door een vis gepakt te worden. De onderkant is geribbeld zodat de pelletfeeder ook goed op een talud blijft liggen. De bovenkant van de pelletfeeder is afgedekt zodat de pellets op dieper water naar de bodem gaan én zo zijn geplaatst dat het aas perfect aangeboden wordt.
De connector maakt het geheel compleet en maakt het verwisselen van pellet feeder naar een wat zwaardere of grotere pelletfeeder in een handomdraai mogelijk. Het wisselen naar een methodfeeder is ook mogelijk. Omdat de pelletfeeder zo compact is en het aas zo goed beschermt, kan er juist op die plekken worden gevist waar de (schuwe grote) vissen zich bevinden. Strak tegen een waterlelie of tegen de overkant van een kanaaltje... de pelletfeeder zorgt voor succes!

De pelletfeeder is echter nog relatief onbekend in Nederland. Onbekend maakt onbemind, dus het wordt tijd om je te laten weten hoe je de pellet feeder goed laadt. Ingooien en drillen maar die karper, grote brasem en specimen zeelt!

Pelletfeeders

Pelletfeeders komen in drie maten small (30 gram), medium (35 gram) en large (40 gram). Voor verschillende afstanden en afhankelijk van de eetlust van de vis is een pelletfeeder beschikbaar. Zoals de naam al doet vermoeden is het aas voor de pelletfeeder pellets! Om nog een beetje preciezer te zijn: micropellets. Deze kleine pellets vormen het ideale tapijt om het haakaas op aan te bieden.

Vullen van de pellet feeder

Geweekte micropellets, een opvallende oranje dumbell als haakaas en de pellet feeder zelf de belangrijkste materialen. Micropellets moeten even in water geweekt worden. En in tegenstelling tot bij de method feeder is "even" hier slechts 20 a 30 seconden. De micro pellets moeten namelijk niet te plakkerig worden omdat ze anders niet tot nauwelijks uit de pellet feeder komen. Vul de pellet feeder voorzichtig met wat pellets. De beste manier om dat te doen is de pellet feeder in de bak met micro pellets te leggen en dan voorzichtig de pellet feeder als shoveltje te gebruiken.

Haakaas in de pellet feeder

Een oranje dumbell valt altijd lekker op tussen de micropellets vanwege de kleur en formaat en is daarmee een tophaakaas. De dumbell gaat in een pelletband die als hair bevestigd is. Bij het vissen met de pellet feeder is een hair belangrijk om de zelf-inhaking te verzorgen. Een vis zuigt het haakaas op en spuwt het daarna uit waarbij de haak netjes in de binnenkant van de mond van de vis terechtkomt. De haak en haakaas gaan bijna als laatste in de pellet feeder. Dit is heel belangrijk omdat het haakaas dan bijna vooraan in de pellet feeder terecht komt én als eerste de pellet feeder weer verlaat.

Afdichten van de pellet feeder

De pelletfeeder met daarin de haak en het haakaas worden nu afgedicht met een laatste hoeveelheid micropellets. Het is belangrijk om de pellet feeder goed te vullen. Druk met je duim de pellets wat aan. Niet te hard drukken omdat de pellets in het water er wel uit moeten komen. Even met de duim een laatste keer aandrukken en klaar is de pelletfeeder.

Pelletfeeder klaar voor gebruik

De pellet feeder is klaar voor gebruik. De opvallende oranje dumbell is goed zichtbaar in de pellet feeder en je kunt je direct voorstellen hoe geweldig de aasaanbieding zal zijn. De pellet feeder kan ingeworpen worden en nadat die perfect op de bodem geland is, kan het water de pellet feeder binnen dringen en zullen de micropellets het haakaas er langzaam uitdrukken. De oranje dumbell komt precies vooraan te liggen. Laat de karper, grote brasem en specimen zeelt maar komen.... succes gegarandeerd!