Method en feedervisserij

Tips en technieken  


Method vullen met de mould.


Tip: method haakaas 

Pieren of regenwormen in een baitband.als afwisseling op pellets of miniboilies kan soms mooie resultaten geven.





Tip: minder vlug vis lossen met het safe systeem.

Het X-Safe elastiek is ontworpen om het losschieten van de haak, vooral tijdens de laatste fase van de dril te voorkomen.

Het elastiek zorgt er voor dat er minder druk zal ontstaan op de haak waardoor deze kan loskomen. Mocht je toch een lijnbreuk hebben, dan zal de feeder loskomen waardoor de vis hier niet mee rond blijft zwemmen en de haak met onderlijn makkelijker kwijt kan raken. 

Het welzijn van de vis is erg belangrijk, waardoor wij aanraden met dit systeem te vissen.



Tip aanbeet uitlokken.

Een aanbeet uitlokken door je korfje of method enkele cm over de bodem te trekken.

je doet dit door de lijn met de hand wat bij te trekken tot je voelt dat de korf in beweging komt. 

soms werkt dit vrij goed wanneer de vis niet door aast.
 



Tip: distance bomb.

De nieuwe Guru distance Bomb zijn ideal voor het afstandvissen en pva bags.

Mede door hun aerodynamische vorm. De extra grote swivel zorgt ervoor dat je een rig snel kunt bevestigen. Verkrijgbaar in 19g, 31g, 43g en 57g.

 




Tip: steun method feeder 

De unieke vorm maakt dat de hengel vrij kan bewegen over de hengelsteun tijdens het vissen, terwijl het omgebogen uiteinde voorkomt dat de hengel van de steun getrokken kan worden bij een agressieve aanbeet, zoals vaak gebeurt bij het vissen met de method feeder.

 



5 Tips: method feeder. 



Tip: window  feeder

Als we verder uit de kant vissen, dan is het meestal ook dieper. Wanneer de vangsten niet lopen zoals gehoopt, kunnen we overschakelen op een zogenaamde window feeder. Je bereikt hiermee dat het voer en aas compacter op de bodem terechtkomt. 

Daardoor creëer je een mindere werking van het voer en aas, met als gevolg dat de vissen minder naar de los gekomen deeltjes toe gaan zwemmen en een rustiger aasgedrag zullen vertonen op de bodem.

Soms begint het dan opeens wel te lopen



Tip: Kleur voer

Tegen het einde van de winter is het water vaak op zijn helderst, maar eigenlijk is het vaak vooral de kleur van het water dat verandert. Daarom is ook de voerkleur belangrijker dan veel vissers denken! Troebel zomerwater begint in de herfst te verkleuren en wanneer het water nog enigszins troebel blijft gebruik ik graag een geel gekleurd voer. Wordt het water echt helder, dan geef ik mijn voer een bruine of zwarte toets. Zo valt het minder snel op, anders kan het de witvis zelfs afschrikken. In het slechtste geval trekt zo'n opvallend voer ook roofvis aan.




Bepalen van de visafstand

We maken onze hengel klaar om ver uit de kant te vissen. Bepaal allereerst wat je maximale visafstand is; het moet nog wel comfortabel zijn en je moet precies kunnen vissen.
Stap twee is het bepalen van de diepte. Ik werp met een loodje naar mijn maximale afstand; op het moment dat het loodje het water raakt, start ik de stopwatch en wanneer het loodje de bodem raakt stop ik deze. Zo weet je hoeveel 'seconden' diep het is. Dit herhalen we een paar keer, waarbij je telkens 5 meter korter werpt. Op dit water zal de afstand waar de chronometer de meeste seconden aangeeft normaal gezien onze visafstand worden. Succes verzekerd!



Tip: Lengte voorslag

Wanneer je de hengel in de werppositie houdt zie je dapt je vijf tot zes omwentelingen van de voorslag op de molen rolt. Dit is ongeveer vier keer de spanwijdte van je armen. Wanneer je de voorslag korter neemt, krijg je teveel belasting op de voorslagknoop tijdens het werpen, met als gevolg lijnbreuk! Neem je de voorslag te lang, dan remt dit de snelheid bij het werpen, omdat langer een grotere weerstand door de hengelogen glijdt. Om ver uit de kant te vissen vind ik 28/00 de ideale dikte van een voorslag



winter tips feeder



Haakaas hair rig

Vaak gebruikt door karpervissers en ook zeer gekend in de feedervisserij is de zogenaamde rig methode.

Bij deze methode gebruikt men een stopper om het aas op de lus te houden. Verder heb je een boilienaald nodig waar je je aas aanschuift en vervolgens hang je het haakje van de naald in de lus vd rig, je schuift het aas op de rig en stopt het stopper tje door het lusje van de rig en schuift als laatste het aas tegen de stopper. 

Hair Rig
Hair Rig


Haakaas Baitband

 

De baitband is zeer populair op de wedstrijd karpervijvers en is dus vrijwel onmisbaar in de hedendaagse visserij.

Je hebt de keuze uit 3 verschillende grote van baitbands.


 

In onderstaande foto reeks word getoond hoe de baitbands te gebruiken in combo met een stretcher.


Wintertip:

Veel witvissers zijn het er over eens: maden zijn het winterse topaas. In deze periode moet je de vissen echter maar kleine hoeveelheden voorschotelen.

Twee tot drie maden aan de haak zijn ruimschoots voldoende.

In het koude water staat alles op een lager pitje en verorberen ze niet, wat ze in de zomer wel doen, zes of zeven maden aan de haak. Bovendien vangt levend aas in de winter beter dan niet-levend aas.



Tip voerkorf:

Deze techniek heeft mij al vaak vis opgeleverd in moeilijkere omstandigheden.  Waneer de beet durft wegvallen kan deze methode de vis terug aanzetten tot azen.

 



Haakaas: Quick stop 

Om het aas op de hair te zetten en te zekeren, gebruik ik het push stop systeem. Een uitkomst in vergelijking met het gepriegel met losse stoppers! Met behulp van een dunne naald duw je de naaldvormige stopper, die vast zit aan het einde van de hair, door het aas naar keuze. Goed, een reeks foto's leent zich beter dan duizend woorden, maar dit systeem is echt aan te bevelen.

Een ander voordeel van een boilie op de hair is dat je dit nauwelijks hoeft te verversen. Je kunt een hele reeks vissen aan één haakaas vangen.

 



Tip haakhaas bayonet:

Deze methode maakt het super snel en makkelijk om zachte miniboilies visklaar te maken.
Met de spiraalvormige boyonet is het makkelijk en efficiënt vissen. Zeker een aanrader.

Tip: gebruik geen te zacht aas anders zal de bayonet het aas verliezen bij de inworp. 

Rig met bayonet
Rig met bayonet


Wintertip techniek:

Probeer verschillende stekken en dieptes. Niet iedereen kan je van tevoren vertellen waar de witvis ligt als je op pad gaat in de winter. Zoek je vis dus! Misschien is er online een dieptekaart beschikbaar van het stuk kanaal, meer of vijver. Door deze informatie vooraf te zoeken, geef je je visdag een grotere kans van slagen. Ook aan de waterkant kun je door het tellen van het aantal seconden, tijdens het afzinken van de voerkorf sommige diepteverschillen opmerken. Is het op de ene plek vijf seconden en een paar meter naar links/rechts 10 seconden. Dan is het interessant om in de koude periode op de plek van 10 seconden verder te zoeken naar de vissen. Gebruik bij het zoeken naar dieptes een lege voerkorf, zo voorkom je het onnodig verspreiden van voer in het water.



wintertip voerstek:

Vis met een dichte korf om de voerstek compact te houden. Door een dichte voerkorf te gebruiken vallen er minder voerdeeltjes uit de korf tijdens de worp en het afzinken. Hierdoor komt er meer voer op de plek waar je het wilt hebben. Door, zoals hierboven genoemd, maden te gebruiken zorg je ervoor dat het lokvoer wel goed uit de korf komt eenmaal op de bodem. Houdt er in de winter rekening mee dat niet iedere korf gevuld hoeft te zijn, teveel voer op de plek kan je aanbeet uitstellen en dat wil je niet in de winter.



Feeder links:


Feeder Links, vormen de free running verbinding tussen de lijn en de korf en zorgt ervoor dat er geen knopen kunnen ontstaan in de montage. Ook is het hiermee mogelijk om een vis vriendelijke schuif montage te verkrijgen.



Tip method onderlijnen:


Om snel de schikte onderlijn te vinden maak je best gebruik van een onderlijnen doosje, zelf heb ik dit exemplaar ook en ben er uitermate tevreden van. 

voordelen van dit exemplaar:

  • Voor onderlijnen tussen de 7 en 15 centimeter.
  • Magneet sluiting
  • Waterdicht.
  • Geleverd met stickers en stripjes
  • De pinnetjes zijn zo uitgevoerd dat er geen onderlijn meer van de pinnetjes af kan schieten
  • Extra lange pinnetjes om gelijk de juiste lengte onderlijnen te kunnen maken
  • Ruimte voor meer dan 100 onderlijnen


Tip aas:

Al eens bifiworstjes op de hair geprobeerd? 

Brasem en karper zijn er zeker niet vies van en vaak vang je er de grotere brasems mee. 



Tips feederen:

De beste feedertips van Ramon Ansing



Tip hair maken:

Zelf een hair maken kan met behulp van onderstaande knoop. Zo maak je je hair op elke gewenste lengte. 

Tip: maak je lijn nat voor je de knoop aantrekt. 



Tip: method feeder

Een veelgemaakte fout door beginnende methodvissers is te snel de haak zetten, zeker wanneer je een gewone feedervisserij gewend bent. Daar moet je soms reageren op de kleinste bewegingen van de feedertop. Bij de method feeder ga je te maken krijgen met veel meer lijnzwemmers en andere tikjes; dat is niet per definitie negatief, het zijn indicaties dat er vis in de buurt van je haakaas zit. In die situaties is het zaak om letterlijk en figuurlijk op je handen te gaan zitten. Pas wanneer je hengel zowat uit de steun wordt getrokken pak je de hengel op, de haak zetten is dan ook niet meer nodig.



Tip vitamo pol:

1 van de best werkende producten die er op de markt zijn.  Een efficiënt product om echt daadwerkelijk de vis vlugger tot aanbeet aan te zetten.  Vitamo trekt vis in een straal van Ong 3m rondom het haakaas. 

Op dagen dat de vis stil ligt, op koudere winterdagen...dan is vitamo op zijn best, maar is evenzeer op warme dagen te gebruiken. Voor zen 10 ml verpakking is vitamo niet goedkoop(11€) maar de ervaring leerde mij dat het zeker zijn geld meer dan waart is. 

Extra tip: gebruik het enkel op je haakaas anders schiet het zijn doel voorbij. 



Neem een halve citroen en steek hier een 12 tal kruidnagels in. Wespen kunnen niet tegen deze combinatie van geuren. 



Tip feedertop:

Bij het feedervissen is de top van de hengel de beetindicatie. De lijn zorgt er voor dat je top beweegt zodra er vis aan je haak zit. Dit betekent ook dat de top de weerstand bepaalt die vis voelt. Zet je top daarom niet te strak maar zorg er voor dat er maar net wat spanning op staat zodat de vis minimale weerstand voelt. 


Tip onderlijnlengte:
Zoals je wellicht al hebt gezien zijn er tal van verschillende lengtes feederonlijnen te koop. Ze variëren van 20 centimeter tot meer dan een meter. De lengte die je het beste kunt gebruiken is erg afhankelijk van het aasgedrag van de vis. De ene dag azen ze heel gretig en de andere dag aast de vis super voorzichtig. 
Wanneer je vaak te laat bent met aanslaan en je veel vis mist dan kun je de onderlijn best wat langer maken. De vis is dan erg voorzichtig en voelt de weerstand te snel waardoor de vis niet doorbijt. Heb je daarentegen veel diepgeslikte haken dan is de vis te gulzig en kun je beter een wat kortere onderlijn gebruiken zodat de vis eerder gehaakt wordt.


Tip haakaas:

Handige punch set in verschillende maten om mooie porties haakaas te maken, te gebruiken bij bv vlees brood kaas aardappel... 



Tip haakaas:
Aardappelen...

Gekookt zijn aardappelen zeer geschikt als haakaas voor witvis en karper. Zeer goedkoop en makkelijk te maken of gewoon van het avondeten mee te nemen. Mits niet al te zacht gekookt kun je het ook op de hair gebruiken.



Tip haakaas:

Kaas...

Een van het beste aas dat je zo in de supermarkt kunt kopen is kaas. Zeer geschikt voor karper en basem, blankvoorn en zelfs barbeel. Ook kaas kun je eenvoudig zelf in verschillende vormen snijden, maar een simpel blokje werkt vaak prima. Je kunt zowel jonge als oude kaas gebruiken.



Tip aanbeet uitlokken:

Op dagen dat de vis minder actief aast is het vaak productief om een 5 tal minuten na het in gooien  je korf met stukjes van 10 à 20cm bij te trekken. Je neemt je draad tussen duim en wijsvinger en trek zo voorzichtig je top krommer tot je voelt dat je korf over de bodem schuift. Vaak voel je dan tussen duim en wijsvinger de aanbeet die uit gelokt word door het verschuiven van het korf je en haakaas over de bodem. Dit kan soms echt een groot verschil maken in de vangsten.
Dit is echt een aanrader om onder de knie te krijgen. Noem het maar een super tip. 



Tip haakaas hair, stopper:

Zorg voor een degelijke boilienaald en handboortje om je aas op de hair te rijgen. 

Extra tip,: zorg voor extra boilie naalden in je kist, de kans dat je de gebruikte naald tijdelijk kwijtspeeld tijdens je sessie is altijd bestaande(regelmatig in mijn geval) bij een extra naald verspeel je geen tijd met het zoeken achter de misplaatste of verloren naald. 

Boilienaald, stopper naald en boor
Boilienaald, stopper naald en boor


Tip haakaas #opbergen:

Zelf maak ik al jaren gebruik van koffertjes met aparte vakjes. Voordeel hiervan is geen overbodige rommel in je vistas of kist, geen onnodig tijdverlies dus om elk potje te zoeken en te openen tot je de juiste miniboilies gevonden hebt die je wil gebruiken.

  Extra Tip: bespaar ook niet op de degelijkheid van de doosjes, zorg dat ze deftig afgesloten kunnen worden zodat niet alles door elkaar geraakt bij het vervoeren

Opbergdoosje feederaas
Opbergdoosje feederaas


Tip stevig foudraal:

Bespaar niet teveel op een foudraal.  Zelf heb ik al meegemaakt dat ik beschadiging had aan een feederhengel omdat mijn tas te weinig stevigheid had. Een foudraal met extra versteviging is geen overbodige luxe. Bovenstaand foudraal heeft een hardere plastic bescherming waar de hengels zonder kans op beschadiging vervoerd kunnen worden. 

Extra tip: koop een foudraal voor 3 hengels, mijn ervaring heeft me geleerd dat dit nodig is om deftig alles op te kunnen bergen. 



Tip voorzichtige aanbeten:
Target bord... 

Wanneer de vis voorzichtig aast, vaak het geval in de winter, kun je zo de minste of geringste aanbeet zien. Je hebt een vaste, stilstaande referentie. Dit in tegenstelling tot wanneer je geen target board hebt en de achtergrond van de top bewegend water of wuivend gras is. Het board plaats je zo dicht mogelijk tegen de feedertop aan.



Tip haakaas:

Kikkererwten zijn op sommige waters echte karper killers als haakaas. Zeker het proberen waart op jullie thuiswater. 



Tip haakaas:

Rozijnen op de hair of haak al eens geprobeerd? EXTRA TIP: laat de rozijnen even weken in wat water zodat ze wat zachter worden en de vis ze beter kan opzuigen zonder al teveel weerstand. 



Tip voerkorf afplakken:

In sommige gevallen plak ik een deel van mijn voerkorf af zodat het voer minder snel vrijkomt tijdens het afzinken, dit gebruik ik op diepere kanalen of rivieren. Als je een zogenaamde sandwich maakt zullen je maden niet zo snel uit de korf komen voordat de korf op de gewenste voorste ligt. Een sandwich bedoel ik voer maden voer in de korf. 



Tip haakaas:

Bij het gebruik van de method of pellet feeder kan een wafter soms aardig wat vis opleveren, een aas dat standaard in je viskist zou moeten zitten.  Een wafter is een dumbell of kleine boilie die door het gewicht van de haak stilletjes zinkt en daardoor wat op en neer gaat tegen de bodem door de stroming. 

Ringers wafters geven mij de beste resultaten
Ringers wafters geven mij de beste resultaten


Tip slappe lijn:

Dressuurdoorbrekend

Op vijvers met veel dressuur kan het soms productief zijn om ipv je tip op te spannen je lijn slap laat liggen. Zo voelt de vis minder weerstand bij de aanbeet en dat helpt soms in moeilijke omstandigheden toch die extra vis in het net te brengen. 



Tip onthaakmat:

Zelf gebruik ik meestal de onthaakemmer maar heb steeds een onthaakmat bij mij liggen aan de waterkant, bij het vangen van wat grotere karper gebruik ik liever de onthaakmat... Waarom? In eerste plaats om de vis op een veilige mannier te onthaken zonder dat deze in een te kleine emmer zichzelf kan kwetsen. Anderzijds zal de vis het meeste water uit je emmer spatten waardoor je een onnodige douche kan besparen. Let er wel op dat je de mat nat maakt voor je de vis er oplegt. 

Perfecte onthaakmat voor je bijvangsten, deze gebruik ik al jaren en heeft een zeer goede kwaliteit.
Perfecte onthaakmat voor je bijvangsten, deze gebruik ik al jaren en heeft een zeer goede kwaliteit.


De korven die ik gebruik. 

Tip traditionele voorkorf:

Dit zijn de meest gebruikte korven en tevens ook de eerste soort op de markt gekomen. De korven kunnen op elk water effectief gebruikt worden en zijn verkrijgbaar in een uitgebreid assortiment volgens gewicht en gaas grote. Kies wel de goede gaasgrote voor het juiste water in combinatie met de juiste vochtigheid en kleefkracht van je voer. 



Tip madenkorf:

Deze korven zijn gemaakt van plastic en worden gebruikt voor gericht vissen op soorten die verzot zijn op maden en minder op voer. Ikzelf gebruik deze bijna nooit. 



De korven die ik gebruik. 

Tip voerkorf met bodemlood:

De korven worden ook gebruik bij winderige omstandigheden maar dan voor kortere afstanden dan de speedkorf, ook zijn de gebruikte gewichten lager dan de speedkorf. 



Tip wind/ speedkorf:

Dit zijn korven met het zwaartepunt aan de onderkant. Speed korven worden gebruikt om ver en precies te werpen in winderige omstandigheden. Precies werpen is de sleutel tot succes in de feedervisserij.  Een compacte voerplek opbouwen is de bedoeling. 



Tip dressuur:

Op waters waar dressuur doorberekend gevist moet worden gebruik ik boven mijn voerkorf of method een soort backlead voor de feedervisserij. Dit zijn kleine loodjes die de lijn op de bodem leggen waardoor de lijn niet zichtbaar is van de method of korf richting je top. Ander voordeel is dat je minder lijn zwemmers ondervind.



Tip onderlijn vervangen:

Om snel en makkelijk van onderlijn te wisselen gebruik ik speed beads. Verkrijgbaar bij verschillende merken maar de guru speed beads werken het makkelijkst



Tip visteller:

Aanrader voor de wedstrijdvisser, tel makkelijk hoeveel vis je per leefnet bewaard. Op de meeste wedstrijdvijvers is een maximum gewicht per leefnet, met een visteller zal je niet voor ongemakken komen te staan bij het wegen van je leefnetten, de zogenaamde tilt bij wedstrijden. 



Tip:

Handig wanneer je aan een hoge kant moet vissen.  Met een spons waar een koord aan zit kan je op hoge oevers toch makkelijk aan water komen voor je handen te wassen of om je voer aan te maken. 



Tip knopen maken:

Maak alvorens een knoop aan te trekken deze wat nat, anders verzwakt de knoop door de warmte die ontstaat door de wrijving bij het aantrekken van de knoop. 



Tip feeder steun:

Door gebruik te maken van een roterend wiel houdt de Padlock Butt Rest van Korum een perfecte grip op de feederhengel.

De hengel kan niet van de steun getrokken worden, maar omdat het wiel kan draaien kun je wel direct de hengel oppakken om de haak te zetten.

De Padlock Butt Rest is met name ontwikkeld voor hengels met een handgreep met een diameter van 20 tot 25 mm.

Padlock Butt Rest
Padlock Butt Rest


Tip water scheppen:

Een emmertje met koord is een handig hulpmiddel wanneer je op plaatsen gaat hengelen war de waterlijn wat lager ligt. Zelf gebruik ik dit al jaren en is echt een goede aankoop gebleken. Ook voor je veiligheid om niet in het water te vallen is dit aangeraden. 



Tip voerstek:

De feedervisserij is bijna altijd de ideale vismanier voor het vissen op brasem. Er ligt altijd wat lokaas vlakbij de haak; het aas ligt altijd prachtig stil op de bodem, kortom een betere vismanier voor op brasem is er niet te bedenken. Wel is het belangrijk om zuiver te werpen. Je gebruikt eigenlijk maar heel weinig voer, dus dat wat je gebruikt moet wel perfect op dezelfde plaats terecht komen.



Tip lijn_voorslag monteren :



Tip voer:

Tijdens wame dagen droogt je voer tijdens de sessie wat uit. Om je voer dan terug op een goed vochtgehalte te brengen gebruik je best een plantensproeier. Zo kan je kleine beetjes vocht toevoegen zonder het gevaar te lopen om te over bevochtigen. 



Tip feedersteun

Om te voorkomen dat je feeder door een felle aanbeet in het water beland bestaan er feeder steunen met een gebogen uiteinde. Vooral op de vele karpervijvertjes maak je best gebruik van zulk een feedersteun. 




Tip regenwormen of pieren :

Regenwormen of pieren zijn misschien wel brasemaas nummer 1.                                  Vissen en in het bijzonder de bodemazers onder de vissen kennen wormen als natuurlijk aas. In de modder waar de rvissen in wroeten kruipen ook wormen. Iedereen die weleens muggenlarven heeft geschept zal begrijpen wat ik bedoel. 

Brasems zijn verzot op dit aas. Het is verstandig om de wormen die je in het lokaas gebruikt eerst in stukjes te knippen.                Op die manier kruipen ze niet meer weg.   



Tip voeder: Maak niet al je lokvoer in een keer aan

Deze tip is vooral voor in de zomer erg belangrijk. 

Nog te vaak maken vissers direct bij aankomst (of thuis al) een hele bak met voer aan. 

Door de warmte en de zon droogt dit echter uit waardoor je halverwege je sessie de helft kunt weggooien. 

Zonde van je geld! 

Ook kun je je voer niet meer aanpassen als je besluit dat het wat minder vochtig moet.    Maak daarom altijd steeds kleine beetjes aan en bewaar het in een dichte aasbak.



Tip feeder: Maak gebruik van je lijnclip

Op de meeste spoelen van vismolens zit een lijnclip gemonteerd waar je je lijn achter kunt haken om hem vast te zetten. 

Bij feedermolens is deze lijnclip vaak geveerd.

Dit biedt je de mogelijkheid om na het inwerpen je lijn achter de lijnclip vast te zetten waardoor er bij de volgende worp niet meer lijn afgenomen kan worden dan dat je de eerste keer hebt afgenomen. 

Je hoeft dan alleen nog maar naar de zelfde plek te werpen en je zult exact op dezelfde plek (je voerplek!) inwerpen.



Tip voerstek opbouwen:

Zeker brasems zullen vaak niet vanaf de eerste minuut bijten. Als je vertrouwen hebt dat er absoluut vissen zijn, dan is het langzaam en rustig opbouwen van de visstek vaak een prima manier. Regelmatig werpen met veel aas door het voer en het kan bijna niet anders of de vissen komen uiteindelijk op de visplaats. Dat kan soms ook best even duren, dus niet te snel alles veranderen wanneer het niet meteen lukt! Brasemvissen is dikwijls een kwestie van geduld.



Tip feeder, werptechniek:

Om zuiver te kunnen werpen met een feederhengel heb je een vast merkteken nodig aan de overkant van het water. Daarop ga je richten. Alles wat ik nu ga schrijven moet gaan in een en dezelfde vloeiende beweging.

  1. Bij het begin van de worp wijst de hengeltop, gezien vanuit je eigen gezichtsveld, precies in de richting van het merkteken. De gevulde voerkorf hangt ruim een meter onder de top.
  2. Je brengt het werpgewicht naar achter door de hengel naar achter te brengen. Hierdoor komt het werpgewicht (de gevulde korf dus) vlak langs hengel en lichaam achter je terecht.
  3. Op het moment dat je voelt dat het werpgewicht zijn achterste punt bereikt, breng je de hengel weer naar voor tot ongeveer dezelfde positie als bij het begin van de worp en laat je de lijn bij de molenspoel los, waardoor het gewicht weg vliegt. De hengel moet na die beweging dus weer richting het richtpunt wijzen. Het kan nu niet anders dan dat de korf in de richting vliegt van het merkteken. De juiste afstand bepaal je al eerder door enkele proefworpen te maken. Nadat de juiste visafstand is gevonden, plaats je op dat punt de lijn achter de lijnclip op de spoel van de werpmolen.

 



Tip feeder en stromend water:

Positioneer je hengel hoger als je last hebt van stroming

Deze tip is met name nuttig voor het feedervissen op grotere rivieren zoals de Ijsel, Rijn en de Maas. Daar raden we sowieso het gebruik van een gevlochten lijn aan  maar het kan ook veel schelen of je je hengeltop hoger positioneert. Wanneer je dat doet loopt er minder lijn door het water en heeft de stroming er dus minder grip op. 



Tip onderlijnlengte:

Zoals je wellicht al hebt gezien zijn er tal van verschillende lengtes feederonlijnen te koop. Ze variëren van 20 centimeter tot meer dan een meter. De lengte die je het beste kunt gebruiken is erg afhankelijk van de gretigheid van de vis. Soms aast de vis erg voorzichtig en bijten ze niet snel door, andere keren zijn ze super gulzig en slikken ze haak ver in.
Wanneer je vaak te laat bent met aanslaan en je veel vis mist, dan kun je de onderlijn beter wat langer maken. De vis is dan erg voorzichtig en voelt ie de weerstand te snel waardoor de vis niet doorbijt. Heb je daarentegen veel diepgeslikte haken, dan is de vis te gulzig en kun je beter een wat kortere onderlijn gebruiken zodat de vis eerder gehaakt wordt.



Tip haakaas

Een andere goede tuningtip is het combineren van verschillende soorten haakaas. Naast de pellet die in een elastiekje hangt, een ander aasje op de haak te prikken. Dat kan bijvoorbeeld een maïskorrel, made of een worm zijn. Deze tip is goud waard, hij heeft mij vele vissen opgeleverd.